FBW-hevosten kasvatus

Königin´s Sohn KS on KS-Tallin ensimmäinen kasvatti ja koko kasvatuksen tukipilari.

FBW-hevosten kasvatus KS-tallilla


Eeva-Liisa Penttilän ja Esko Muttosen KS-Talli on aloittanut toimintansa vuonna 1983. Tuolloin Eeva-Liisa Penttilä hankki talliinsa Hyvinkään Kittelään ensimmäisen siitostammansa Trixien (i.Götz ei.Winkel). Hannoverilaisella Trixiellä on Suomen oloissa ainutlaatuinen kilpailu-uran estehevosena. Jokainen 70-luvulla esteratsastusta seurannut muistaa tulisen taistelijatamman esitykset Christopher Wegeliuksen ratsastamana voittaen mm. Finn Derbyn.Trixien ensimmäinen varsa oli ori Königin´s Sohn KS (i.Argwohn II) joka syntyi 1985.

Königin´s Shon KS


Königin´s Sohn KS on KS-Tallin ensimmäinen kasvatti ja koko kasvatuksen tukipilari. Lähes koko KS-Tallin jalostus nojautuu tähän oriiseen ja sen sukulinjoihin. KS-tallille on syntynyt n. 35 FWB (Finnish Warmblood) varsaa sekä lisäksi suuri joukko täysihoitotammojen varsoja. KS-Tallilla varsat kasvavat pihatossa. Luonnonmukaisesta pihattokasvatuksesta on KS-Tallilla jo 10 vuoden hyvät kokemukset. Siitostammoiksi KS-Tallille on aina valittu poikkeuksellisen hyvät kilpailunäytöt omaavia tammoja. Tämä onkin KS-Tallin kasvatuksen ohjenuora: Hyvät suoritushevoset jättävät hyviä suoritushevosia.

Tallin historiaa


Eeva-Liisa Penttilän ja Esko Muttosen KS-Talli on aloittanut toimintansa vuonna 1983. Tuolloin Eeva-Liisa Penttilä hankki talliinsa Hyvinkään Kittelään ensimmäisen siitostammansa Trixien (i.Götz eei.Winkel).

Hannoverilaisella Trixiellä on Suomen oloissa ainutlaatuinen kilpailu-ura estehevosena. Jokainen 70-luvulla esteratsastusta seurannut muistaa tulisen taistelijatamman esitykset Christopher Wegeliuksen ratsastamana voittaen mm. Finn Derbyn.

Trixien ensimmäinen varsa oli ori Königin's Sohn KS (i.Argwohn II) joka syntyi 1985. Königin ́s Sohn KS on KS-Tallin ensimmäinen kasvatti ja koko kasvatuksen tukipilari. Lähes koko KS-Tallin jalostus nojautuu tähän oriiseen ja sen sukulinjoihin.

Muutto

KS-talli muutti kesällä 2000 Hyvinkään Kittelästä Hauholle Annilaan. Hauholla on kasvatukselle vielä paremmat puitteet ja maantieteellinen asema hyvä (Lahti 60 km, Tampere 60 km ja Hämeenlinna 40 km). Tila on omavarainen hevosten rehujen suhteen. Tilan 25 hehtaaria käsittävillä pelloilla viljellään heinää ja kauraa. Tallissa on karsinapaikat 20 hevoselle sekä pihatto.

Laitumet


KS-Tallilla on 25 hehtaaria laitumia. Laitumiin on panostettu, koska kesä on kasvatuksen kannalta tärkeää aikaa. Kaikki hevoset pääsevät laitumelle. 1-vuotiaille orivarsoille on oma laidun. 2 ja 3-vuotiaat ovat omassa laumassaan. Nuoret tammat (1-3-vuotiaat) ovat omassa laumassa. Astutettaville tammoille on omat yhteislaitumet joihin laitetaan maximissaa 10 tammaa samaan laumaan. Varsallisille tammoille on oma laumansa. Laitumia lannoitetaan ja niitetään, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa. Joka vuosi vanhentuneet nurmet uusitaan.

Pihattokasvatus


KS-Tallilla on varsoja kasvatettu pihatoissa jo 13 vuoden ajan. Kokemukset pihattokasvatuksesta ovat hyvät. Varsoista kehittyy sosiaalisia laumassa. Ikäistensä seura on hevoselle yhtä tärkeää kuin ihmislapsellekin. Luonteessa mahdollisesti esiintyvät ”särmät” hioutuu laumassa ja varsoista kasvaa helposti käsiteltäviä hevosia, sanovat Esko Muttonen ja Eeva-Liisa Penttilä. -Lisäksi pihatossa kasvaneista varsoista kehittyy lihaksikkaita ja sitkeitä. Lisäksi niiden koordinaatio on selkeästi parempi kuin karsinassa kasvaneilla. KS-Tallin varsoilla on läpi talven korsirehua saatavilla koko ajan ja niille syötetään väkirehua kaksi kertaa päivässa. Lisäksi ne madotetaan joka toinen kuukausi ja samalla suoritetaan kavioiden huolto. KS-tallille otetaan mahdollisuuksien mukaan myös ulkopuolisten omistamia varsoja hoitoon.

Menestyneimmät kasvatit


Königs Kronos KS

FWB-KANTAKIRJAORI
(i.Königin’s Sohn KS - e. Walli - ei. Waidmannsdank xx)

Yksi KS-Tallin menestyneimpiä kasvatteja on Königs Kronos KS, joka hyväksyttiin esitarkastuksessa 4-vuotiaan ja aloitti kilpa-uransa Esko Muttosen ratsastamana 5-vuotiaana esteradoilla. Esteurallaan Kronos menestyi hienosti kansallisissa nuorten hevosten luokissa voittaen 5-vuotiaana Krafft Cup-sarjan finaalin (120cm) ja 6-vuotiaana ori menestyi 130cm-luokissa.

6-vuotissyksyllä ori siirtyi Mikaela ”Fia” Lindhin ratsastukseen ja aloitti menestyksekkään koulu-uransa 7-vuotiaana voittaen heti ensimmäisen starttinsa (vaativa A) ja voittaen 7-vuotiaiden Cupin Finaalin. Kauden jälkeen ratsukko muutti Tanskaan ja sieltä käsin Fia ja Kronos nousivat aina GP-tasolle saakka. Yksi makeimpia voittoja oli Drammenin kansainvälisten koulukilpailujen GP-voitto!

12-vuotiaana Königs Kronos KS siirtyi Fian valmennettavan Camilla Plough-Jensenin omistukseen ja pari voitti heti ensimmäisellä kilpailukaudellaan junioreiden Pohjoismaiden Mestaruuden ja sijoittuivat Euroopan Mestaruuskilpailuissa Itävällassa sijalle 7.

Kronos asuu edelleen 17-vuotiaana terveenä Fian tallissa tallin ”itseoikeutettuna” kuninkaana ja kilpailee menestyksekkäästi Camillan kanssa Tanskan kouluradoilla.

Konstantinos KS

FWB-KANTAKIRJAORI
(i.Königin’s Sohn KS - e.Paloma II - ei.Colombo)

Konstantinos KS on esitarkastuksessa hyväksytty ori. Ori kilpaili nuorena hevosena Eki Muttosen ratsastamana nh-luokkia. 7-vuotiaana se siirtyi Ruotsiin Satu Liukkosen valmennukseen. Ori nousi yhden kauden aikana 120cm-luokista 140cm luokkiin menestyen Sadun ratsastamana vaativissa luokissa. Valitettava loukkaantuminen katkaisi oriin lupaavan kilpa-uran ja Konsta palasi Suomeen parantelemaan vammaansa. Konstantinos on toipunut nyt täysin ja kuntoutunut Eki Muttosen valmentamana hienosti kilpailu kuntoon. Ori tullaan näkemään Suomen esteradoilla kaudella 2010...

Konstantinos KS on aloittanut yhteistyön Anna-Juulia Kontion kanssa lupaavasti. Ratsukko on menestynyt Nuorten GP-sarjassa ja avoimissa 130-140cm luokissa hienosti. Viimeisin saavutus on Keravan GP-osakilpailusta missä Juuli ja Konsta hyppäsivät kolme luokkaa ilman virhepisteitä. Kilpailut kruunasi III sija Nuorten GP:ssä. Sunnuntain kilpailussa tuli kolme 0-0 tulosta ja kaksi niistä ratsasti Juuli: hän voitti Rio Nuevolla ja oli Konstalla siis kolmas! Ratsukko tähtää maltillisesti kohti suurempia koitoksia...

Kleopatra KS

FWB-TAMMA, Kantakirjattu I-palkinnolla
(i.Königin’s Sohn KS - e. Verona - ei. Voltaire)

Kleopatra KS on KS-Tallin omaa kasvatusta jo toisessa polvessa, koska sekä sen isä, että emä ovat omia kasvatteja. Kleopatra KS on kantakirjattu I-palkinnolla. Ennen kilpailu-uraansa, Kleopatra varsoi 4-vuotiaana tammavarsan oriista Logan.

Kilpa-uransa ”Kukka” aloitti varsomisen jälkeen 5-vuotiaana. Se siirtyi Konstantinos KS:n kanssa Ruotsiin Satu Lukkosen kilpailutettavaksi 6-vuotiaana. ”Kukka” ja Satu menestyivätkin hienosti Ruotsin nuorten hevosten kilpailuissa ja karsiutui jopa Falsterbon Nuorten Hevosten Kansainvälisiin kilpailuihin.

Lizette KS


(i. Logan - e.Kleopatra KS - ee.Verona KS - eee.Paloma)

Lizette KS aloittelee kilpa-uraansa Johanna Hurmeen ratsastamana. ”Lissu” kävi jo Hangon kilpailuissa opettelemassa ja opettelu jatkuu Nuorten Hevosten Festivaali-tapahtumassa Ypäjällä.

Lizette on KS-Tallin ”omaa” tammalinjaa ja sen emä ja emänemä kilpailevat myös kansallisella tasolla. Lizette KS itse on myös ehtinyt varsoa kaksi kertaa: kasvamassa on lupaavat tyttäret Quickly KS 2-v. (i.Quali Quanti) ja Quarrel KS 1-v. (i.Quasto).

Grundstern KS


(i.Grundstern II - e.Trixie - ei.Götz)

Grundstern KS on Königin's Sohn KS:n emän , Trixien neljäs ja viimeinen varsa. Grundstern KS myytiin 6-vuotiaana USA:n Pohjois Carolinaan Valerie Russelille. Suomessa Grundsern ehti kilpailla nh-luokkia ja sijoittui Krista Taipaleen ratsastamana Kouluratsastuksen Breeders Prizessa toiseksi.

Uudessa kotimaassaan Grundstern voitti omistajansa kanssa 7-vuotiaiden kouluhevosten kilpailusarjan ja valittiin Pohjois Carolinan 7-v. Championaatiksi ja sai Horse of The Year-tunnustuksen. Grundstern nousi Valerien kanssa aina GP-tasolle saakka ja ratsukko kilpaili menestyksekkäästi 12 kilpailukautta Pohjois Carolinassa. Grundstern siirtyi 20-vuotiaana ansaitulle eläkkeelle ja viettää lokoisia eläkepäiviä edelleen Valerie Russelin silmäteränä!